Uppstigandet

En spännande dystopisk sci fi bok om en femtonårig flicka som bor i en koloni på månen.

Femtonåriga Phet Theta har levt hela sitt liv i en koloni på månen. Hon har knappt sagt ett ord sedan hennes pappa dog i en olycka för nio år sedan. Hon tar hand om plantorna i Växthus 22, låter sin bästa vän föra hennes talan, och håller sig borta från regeringens radar. 

Så arresteras en dag hennes mamma.  Enda sätter för Phaet att rädda sina yngre syskon från det förnedrande Härbärget är att ta värvning i milisen, den ansiktslösa armé som övervakar månbaserna och skyddar dem mot attacker från desperata jordbor. Utbildningen är brutal, men det är också här som Phaet ingår en komplicerad men meningsfull allians med den övernaturligt begåvade Wes, en outsider liksom hon själv. 

Uppnå hög rang, rädda sina syskon, befria sin mamma: det är så planen ser ut. Tills Phaets logiskt ordnade värld börjar spricka i fogarna...

Uppstigandet är första delen i en triologi. Jag tyckte boken var väldigt spännande. Den var lite trög i början med en massa förklaringar om månen och hur de lever där men det var ändå viktigt för att kunna förstå handlingen senare efter några kapitel blir boken jättespännande och man vill verkligen veta hur det fortsätter i del 2.